Робърт Нойс - биография и основна информация.

Робърт Нортън Нойс е роден на 12 декември 1927 година. Наричали са Робърт Нойс "Кмет на Силициевата долина" наричана често и "Силиконова долина". Той е бил един от първите учени,  работили в този район - много преди областта от Калифорния да спечели "силиконовото" си име - и е ръководил две от компаниите, с най-голямо влияние върху силиконовата технологична индустрия: "Fairchild Semiconductor" и "Интел"( Intel )

Той също е изобретател на интегралната схема(микрочип) в сътрудничество със Джак Килби от "Texas Instruments" , а интегралната схема е пряко свързана и допринася за разработването на микропроцесорите в днешните компютри.

Нойс е син на проповедник и е израснал в Гринел, Айова в САЩ. Следва физика и взема бакалавърска степен в колежът "Гринел". Там той демонстрира високо самочувствие и увереност и винаги е бил лидер на тълпата. Това понякога действа срещу него - местните фермери  вероятно не са му простили бързо, когато той открадва прасе за колежански празник наречен "Луа". Тогава Нойс е почти изгонен колежа, въпреки че, той си е признал и е предложил да плати за него(фермерите разбрали за кражбата от признанието на Нойс).

Докато е в колежа, професорът на му по физика Грант Гейл се сдобива с два от първите транзистори произвеждани от Bell Labs. Гейл ги показва  на класа си и Нойс запленен, като веднага се увлича по технологиите. Науката е била млада и в начален етап на развитие, така че когато Нойс отива в MIT през 1948 г. за докторската си дисертация, той открива, че знае повече за транзисторите, отколкото много от неговите професори.

След кратка работа по разработка на транзистори за фирмата за електроника Philco, Нойс решава, че иска да работи в Shockley Semiconductor. В рамките на един ден, той летял със съпругата си и двете си деца до Калифорния, купил къща и посетил Шокли да попита за работа - в този ред.
 
Характерите и егото на Шокли и научната визия и разбирания  на Нойс се сблъскали. Когато седем от младите изследователи в Shockley Semiconductor се събрали, за да обмислят напускане на фирмата, те осъзнали, че се нуждаят от лидер. За всички тях Нойс, на възраст 29, но изпълнен с увереност, е бил естественият избор. Така Нойс заема осмо място в групата,  напуснали Shockley през 1957 г. и основава Fairchild Semiconductor.
 
Нойс е главен мениджър на компанията и същевременно изобретява интегралната схема - микрочип от силиций с много транзистори гравирани на него наведнъж. Така той революционизира полупроводниковата индустрия. Той остава с Fairchild до 1968 г., когато напуска с Гордън Мур и основават "Intel". В Intel той ръководи и подпомага изобретяването от Тед Хоф на микропроцесорът - това е втората му революция.

В двете компании, Нойс въвежда ненатоварена и отворена работна атмосфера, която се превърна в културен стереотип за начина на работа на Калифорнийските компании. Но заедно с тази отворена атмосфера идва и отговорността. Нойс се учи от грешките на Шокли, и дава на младите си, надарени служителите подходящи и удобни помещения и атмосфера, за да се постигнат това, което желаят, и така определя стилът на работа в Силиконовата долина, което е неговата трета революция.

Нойс почива от сърдечна недостатъчност на 3 юни 1990 г., на възраст от 62 години.



Вижте още:
По-нова публикация Начало По-стара публикация

0 коментара

Коментар