Марсоходът 'Кюриосити' ще търси живот на Червената планета.

снимка: nasa.gov
НАСА ще изстреля марсохода "Кюриосити" - най-скъпия, голям и сложен роувър, който ще кацне на друга планета. Той ще изследва Марс, за да открие дали там е имало условия за живот, съобщи Асошиейтед прес.

Ракетата-носител "Атлас-5" с подвижната космическа лаборатория ще бъде изстреляна от Кейп Канаверал, щата Флорида. "Прозорецът" за полета се отваря в 17 часа и 2 минути българско време и ще е с продължителност 1 час и 43 минути пише dariknews.bg.

По изчисленията на американското космическо ведомство "Кюриосити" трябва да кацне на Марс през август 2012 година. В продължение на една марсианска година /687 земни дни/, подвижната лаборатория ще изследва кратера "Гейл". Според американските учени именно на това място съществува най-голяма вероятност да бъдат открити следи от живот на ниво микроорганизми.

"Това е машината-мечта на всеки учен, който изследва Марс", каза Ашвин Васавада, заместник-научен ръководител на проекта в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена. "Този роувър е не само най-съвършеният технически от всички, които сме изпращали до друга планета, той е и с най-големи възможности за научни изследвания."

Животът на "Кюриосити" започва през 2004 г. с официално име Марсианска научна лаборатория. Тогава е проектиран роувърът, който на големина е колкото спортен автомобил. Той е пет пъти по-тежък от предшествениците си "Спирит" и "Опортюнити" и почти два пъти по-дълъг. Височината му е 2,8 м. "Кюриосити" е наследил от тях много елементи - шестте колела със самостоятелно задвижване, системата за окачване, камерите, монтирани на мачта, които да помагат на екипа да избира маршрута и обектите за изследване. Това, което го отличава, е безпрецедентната точност, с която ще анализира скали и грунт, с 10-те си научни прибора.

Програмата за изграждане и експлоатация на марсохода от ново поколение струва 2,5 милиарда долара.



Вижте още:
По-нова публикация Начало По-стара публикация

0 коментара

Коментар